Rafaello z kaszy jaglanej – proteinowy deser

Lato to czas kiedy uczestniczymy, jako gospodarze lub goście, w wielu przyjęciach, spotkaniach czy grillach. Pamiętajmy aby zawsze się dobrze nawadniać oraz korzystać z bogactwa sezonowych owoców i warzyw. Ale gdy wyjątkowo mamy ochotę na typowy deser to jest idealne rozwiązanie idealne rozwiązanie: kuleczki kokosowe z kaszy jaglanej, które sprytnie nazywamy „rafaello”, aby troszkę oszukać łasuchów i stworzyć ten prosty proteinowy deser.
Podpowiedź: raz ugotowaną kaszę jaglaną możemy wykorzystać do innych potraw, na przykład do naszego pysznego śniadania: Jaglanki!
Składniki (na 20szt.):
- kasza jaglana, pół szklanki
- mleko kokosowe, pół szklanki
- Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym, 1szt.
- biała czekolada, 60g
- wiórki kokosowe, 120g
- aromat migdałowy, 3 krople
Suche ziarna kaszy wsypujemy na gęste sitko i przelewamy wrzącą wodą. Następnie gotujemy w mleku kokosowym pod przykryciem, na małym ogniu przez 5 minut.
W międzyczasie prażymy na suchej patelni wiórki kokosowe, aby nabrały złocistego koloru.
Do ugotowanej, gorącej kaszy dodajemy czekoladę, aby się rozpuściła, a następnie wiórki, Nutridrink Protein i aromat. Całość mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Zostawiamy na 60 minut w chłodnym miejscu, po czym formujemy kulki i dalej schładzamy przez kolejną godzinę.
Takie kuleczki również łatwo pakuje się do pudełka, więc jeśli tylko możemy zapewnić im w miarę niską temperaturę to można zabrać je ze sobą do pracy lub w podróż.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
kJ | kcal | białko | tłuszcz | węglowodany | |
Na przepis | 7701,2 | 1839,4 | 36,9 | 125,4 | 168,0 |
Na sztukę | 385,1 | 92,0 | 2,0 | 6,3 | 8,4 |