Nutri-owsianka czyli słodkie śniadanie w zdrowej wersji

Podczas leczenia onkologicznego warto zrezygnować ze spożywania słodyczy. Wynika to głównie z tego, że łakocie są źródłem cukrów prostych, których podczas choroby lepiej unikać. Poza tym, słodycze zmniejszają apetyt na pełnowartościowe posiłki, które szczególnie w przypadku kłopotów z apetytem są nabierają szczególnego znaczenia.

Nie oznacza to jednak, że nie wolno spożywać zupełnie nic słodkiego. Należy wybierać takie desery, które same w sobie dostarczają sporą dawkę witamin, składników mineralnych oraz białka. Mogą to być np. desery na bazie kremów z Nutridrink Protein 125ml* np. nutra-misu lub/i desery z wykorzystaniem suszonych owoców, świeżych owoców, orzechów itd.

Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie nabiału, np. koktajl na bazie maślanki z bananami, świeżym szpinakiem i jagód lub/i koktajle na bazie Nutridrink Protein 125ml*.

Słodycze, z których z całą pewnością warto zrezygnować to: landrynki, mleczna czekolada, nadziewana czekolada, wafle ze słodkimi kremami, galaretki itp.

Łakocie można słodzić także cukrem brzozowym, który jest korzystny w przypadku przewlekłych zaparć, a ponadto wpływa korzystnie na układ kostny.

Dziś przepis dla osób, które uwielbiają słodkie śniadania!

Składniki (porcja dla 1 osoby):

owsianka - Nutridrink Protein

Sposób przygotowania:

Płatki wymieszać z siemieniem lnianym i prażyć około 3 minut na suchej patelni ciągle mieszając. Następnie dodać masło, poczekać aż się rozpuści i połączyć z uprażonymi płatkami i siemieniem. Zdjąć patelnię z kuchenki i wlać gorącą wodę. Poczekać 5 minut aż płatki nieco spęcznieją i przełożyć do salaterki. Dolać Nutridrink Protein 125ml i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i doprawić szczyptą cynamonu.

W przypadku konieczności zastosowania lżejszej diety zaleca się zalanie płatków niewielką ilością ciepłej wody (bez prażenia). Jeśli z diety należy wyeliminować surowe owoce jabłko można upiec i ugotować i dodać do dania w formie musu.

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na porcję 2895,2 691,5 27,9 25,7 91,5

 

owsianka - Nutridrink Protein

Kategorie: Dania, NUTRIDRINK PROTEIN, ŚniadaniaTagi: , , , , , , ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.