Nowy blog dla pacjentów neurologicznych

Jednym z najważniejszych elementów naszego życia – mających wpływ na stan naszego zdrowia – jest to, co jemy. Żywienie nabiera szczególnego znaczenia w trakcie choroby, ponieważ może pomóc stawić czoła chorobie. Wiele osób chorujących neurologicznie doświadcza problemów z odżywianiem, a te z kolei wiążą się z poważnymi konsekwencjami – wpływają nie tylko na samopoczucie pacjentów, ale również mogą zmniejszać efektywność leczenia i utrudnić proces rehabilitacji[i],[ii].

NutriDzień „Sięgnij po posiłki” to akcja skierowana do pacjentów chorych neurologicznie, jak również ich opiekunów. Jej celem jest edukowanie na temat roli żywienia medycznego w procesie leczenia oraz przekazywanie praktycznych wskazówek, jak przygotowywać posiłki dostosowane do specjalnych potrzeb żywieniowych osób chorych.

Wspomniana wiedza będzie przekazywana na dwa sposoby. Jednym z nich jest Nutriblog – strona internetowa zawierająca przepisy przygotowane przez dietetyka – mgr. inż. Magdalenę Szymańską oraz odpowiedzi na pytania związane z żywieniem w chorobach neurologicznych. Drugi sposób to bezpłatne warsztaty „Sięgnij po posiłki” prowadzone w różnych miastach w całej Polsce, na które składa się wykład na temat odżywiania w chorobie neurologicznej oraz pokaz kulinarny wraz z degustacją. Spotkanie prowadzi dietetyk – dr n. o zdr. Magdalena Milewska.

Przepisy są komponowane z najwyższą starannością i troską o zdrowie pacjentów. Jednakże każda chora osoba jest w indywidualnej sytuacji, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na składniki, które mogą być zakazane w  diecie przy poszczególnych chorobach. Pacjenci mają często różne zalecenia lekarskie dotyczące stosowanej diety, interakcji leków z pożywieniem oraz różny stan zdrowia przewodu pokarmowego. Jeżeli dany produkt powoduje negatywne objawy nie należy go spożywać. W razie jakichkolwiek wątpliwości pacjent powinien skonsultować się z lekarzem prowadzącym bądź dietetykiem.

Zapraszamy: http://nutriblog.pl/neurologia/

[i] Finestone HM1, Greene-Finestone LS, Wilson ES, Teasell RW. Malnutrition in stroke patients on the   rehabilitation service and at follow-up: prevalence and predictors. Arch Phys Med Rehabil. 1995 Apr;76(4):310-6.

[ii] Kennedy M, McCombie L, Dawes P, McConnell KN, Dunniga MG. Nutritional support for patients with intellectual disability and nutrition/dysphagia disorders in community care. JDIR Volume 41, Issue 5. October 1997 Pages 430–436

Kategorie: Aktualności, Reportaże z warsztatówTagi:

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.