Nowe preparaty odżywcze opracowane wspólnie z pacjentami onkologicznymi

Zmiany w odczuwaniu smaków, brak apetytu czy nadwrażliwość na zapachy – z tymi problemami zmaga się do 70% chorych onkologicznych w trakcie chemio- i radioterapii[1]. W odpowiedzi na potrzeby żywieniowe tych osób powstały nowe formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein. To unikatowe rozwiązanie stworzone dla pacjentów onkologicznych we współpracy z chorymi, doświadczającymi podobnych dolegliwości.

Gdy zmysły zawodzą

Zmiany w odczuwaniu smaku i węchu pojawiają się u pacjen­tów chorych na nowotwory m.in. jako wynik terapii, zarówno u pacjentów poddawanych chemioterapii, radioterapii, jak i terapii celowanej. Wpływa to nie tylko na stan psychiczny pacjenta i jakość życia, ale powoduje też niechęć do jedzenia, czego konsekwencją może być – powszechne wśród pacjentów onkologicznych – niedożywienie1,[2].

Zaburzenia smaku pojawiły się na drugi dzień po otrzymaniu pierwszej dawki chemioterapii. Czułam, że postrzegam zmysłami zupełnie inaczej. Pozostał tylko smak intensywnie kwaśnyi intensywnie ostry, a poza tym wszystko smakowało jak trociny.Potem dokuczały nudności, które towarzyszyły mi przez cały czas leczenia tak swoje doświadczenia opisuje Joanna Zielewska, pacjentka onkologiczna.

Do najczęstszych zaburzeń należą zmiany preferencji smakowych, towarzysząca im niechęć do niektórych potraw, zmienność odczuwania zapachów, suchość w ustach oraz osłabienie smaku. Pacjenci mogą doznawać  nieprzyjemnego metalicznego lub gorzkiego posmaku w ustach, który jest wynikiem działania substancji zawartych w przyjmowanych lekach. Nadwrażliwość na wybrane składniki diety nierzadko prowadzi do występowania nudności[3],[4].

Opracowane z pacjentami dla pacjentów

Nikt nie wie lepiej, jak odpowiadać na potrzeby chorych, niż oni sami, dlatego Nutricia Medyczna we współpracy z pacjentami onkologicznymi[5]opracowała nowe, innowacyjne formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein*. W grupie badanej 88% pacjentów było w trakcie samej chemioterapii lub w kombinacji z radioterapią, 12% pacjentów otrzymywało terapię celowaną lub immunoterapię.

Z pierwotnie przygotowanych wielu wersji smakowych wyselekcjonowano 3 najbardziej odpowiadające pacjentom onkologicznym z problemami związanymi z zaburzeniami smaku i węchu:

Badanie zostało przeprowadzone przy współpracy onkologów z instytutu Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Groningen w Holandii.

W ten sposób innowacyjne formuły preparatów odpowiadają szczególnym potrzebom żywieniowym pacjentów w trakcie intensywnej terapii przeciwnowotworowej, umożliwiając dostarczanie niezbędnych składników diety, w tym odpowiednich ilości białka, w małej objętości, wygodnej formie płynnej, a od teraz także nowych wrażeń smakowych.

 NOWE Nutridrink Protein pojawią się w aptekach od początku czerwca 2018 roku

Nowy Nutridrink Protein zaleca się do stosowania u pacjentów w trakcie chemio- i radioterapii, szczególnie w przypadku występowania objawów ubocznych związanych z terapią, takich jak zaburzenia smaku.

Jest to połączenie dotychczasowego optymalnego składu produktu z innowacyjnym smakiem opracowanym dla potrzeb pacjentów onkologicznych doświadczających  zaburzeń czucia smaku podczas terapii. 2

Należy pamiętać, że Nutridrink Protein to wysokobiałkowy, wysokoenergetyczny produkt odżywczy w małej objętości. U pacjentów onkologicznych szczególnie ważna jest odpowiednia podaż białka w codziennej diecie. Zapotrzebowanie na białko w okresie choroby wzrasta niemal dwukrotnie w stosunku do zapotrzebowania osoby zdrowej i wynosi 1,5 g/kg m.c/dobę. 3  Nutridrink Protein może być w tym czasie źródłem uzupełnienia diety pacjenta. Zaleca się spożywanie 2 butelek dziennie przez okres minimum 14 dni.

 

*Nutridrink Protein – dietetyczny środek  spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą.  Stosować pod nadzorem lekarza. Dostępny tylko w aptekach, bez recepty. Producent N.V. Nutricia.

[1]TRP Ion Channel Function in Sensory Transduction and Cellular Signaling Cascades Book.

[1]Spotten et al. (2017) Subjective and objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 28: 969–984, 2017

[2]Brisbois et al. Characterization of Chemosensory Alterations in Advanced Cancer Reveals Specific Chemosensory Phenotypes Impacting Dietary Intake and Quality of Life. Journal of Pain and Symptom Management Volume 41, Issue 4, April 2011, 673-683.

[3]Epstein JB, Barasch A. Taste disorders in cancer patients: pathogenesis, and approach to assessment and management. Oral Oncol 2010; 46(2): 77–81.

[4]McGreevy J, Orrevall Y, Belqaid K et al. Characteristics of taste and smell alterations reported by patients after starting treatment for lung cancer. Support Care Cancer 2014; 22(10): 2635–2644.

[5]Badanie przeprowadzono z udziałem 50 dorosłych pacjentów onkologicznych z różnymi rodzajami nowotworów. Data on file: Sensory Study 2018.

Kategorie: Aktualności, Reportaże z warsztatówTagi: , , ,

Comments are closed.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.