Łosoś pieczony z pomarańczowym sosem

Ryby w diecie pacjenta?

Ryby to źródło pełnowartościowego białka, które jest szczególnie ważne w diecie pacjenta onkologicznego. Tłuste ryby z kolei to produkty bogate w kwasy omega-3, które to charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Dlatego też ryby powinny w miarę możliwości pojawiać się na talerzu chorego jak najczęściej.

Można wybierać ryby świeże np. mintaj, dorsz, morszczuk, pstrąg jako główne źródło białka na obiad.

Ryba podawana na obiad powinna być pieczona, gotowana lub bardzo delikatnie podsmażona. Ryb nigdy nie podajemy z frytkami. Jako dodatek bogaty w energię można podać puree ziemniaczane z masłem i gotowane warzywa skropione oliwą z oliwek.

W menu chorego można także wykorzystywać ryby takie, jak śledź w oleju, śledzie w śmietanie/jogurcie (najlepiej, aby sosy przygotować samodzielnie. Gotowe sałatki rybne konserwuje się sztucznie), ale także ryby w konserwach np. szprotki czy sardynki.

Ryby wędzone też w pewnym stopniu można wykorzystać w menu pacjenta. Warto jednak zadbać o to, aby był to jedynie niewielki dodatek smakowy do pełnowartościowego dania, a nie jego główny składnik. Nie zaleca się także spożywania ryb wędzonych każdego dnia. Ich spożycie może być jedynie okazjonalne.

Aby ryba była lepiej tolerowana przez pacjentów warto skropić ją obficie sokiem ze świeżej cytryny i podawać ze świeżym koprem.

Ryby, które nie powinny pojawiać się w jadłospisie chorego to przede wszystkim ryba maślana, panga, a także surowe ryby np. sushi czy tatar z łososia.

ryby w diecie pacjenta

Dzisiejszy przepis to świąteczna propozycja podania łososia. Naturalnie możemy go w ten sposób przygotowywać cały rok.

Składniki (na 5 porcji):

Sos:

Rybę doprawić wg gustu, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Ziemniaki obrać i ugotować.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać obrane mango, pomarańczę i upieczoną dynię. Całość zmiksować i doprawić. Sos gotować przez 10min. Następnie lekko przestudzić i dodać Nutridrinka. Dokładnie wymieszać.

Upieczoną rybę podawać z sosem i ziemniakami od razu po przygotowaniu.

W przypadku trudności trawiennych cebulę warto zamienić na odrobinę selera naciowego.

ryby w diecie pacjenta

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 13094,6 3127,6 231,8 169,3 186,3
Na porcję 2618,9 625,5 46,4 33,9 37,3
Kategorie: Dania, Dania główne, NUTRIDRINK PROTEINTagi: , , , ,

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.