Gulasz z ryb morskich

Ryby to źródło pełnowartościowego białka, które jest szczególnie ważne w diecie pacjenta onkologicznego. Tłuste ryby z kolei to produkty bogate w kwasy omega-3, które to charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Dlatego też ryby powinny w miarę możliwości pojawiać się na talerzu chorego jak najczęściej.

Można wybierać ryby świeże np. mintaj, dorsz, morszczuk, pstrąg jako główne źródło białka na obiad.

Ryba podawana na obiad powinna być pieczona, gotowana lub bardzo delikatnie podsmażona. Ryb nigdy nie podajemy z frytkami. Jako dodatek bogaty w energię można podać puree ziemniaczane z masłem i gotowane warzywa skropione oliwą z oliwek.

Więcej na temat ryb w diecie pacjenta onkologicznego, a także innych zagadnień żywieniowych znajdziecie Państwo w naszym dziale Pytania i odpowiedzi: http://nutriblog.pl/pytania-i-odpowiedzi/

Dzisiejszy przepis to bogactwo smaku i wartości odżywczych halibuta i łososia. Niezwykle proste danie, które można jeść zarówno w formie zupy, jak i gulaszu na ryżu.

Składniki (na 3 porcje):

Ryż ugotować na sypko.

Obie ryby pokroić w kostkę i włożyć wraz z liściem laurowym do wywaru warzywnego. Doprawić solą i szałwią. warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać do gulaszu. Całość gotować około 30 minut. Podawać na ryżu.

dieta pacjenta onkologicznego

dieta pacjenta onkologicznego

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany cholesterol błonnik gluten
Na przepis 8153,4 1947,4 177,1 64,1 176,3 444,0 13,1 brak
Na porcję 2717,8 649,1 59,0 21,4 58,8 148,0 4,4

 

Kategorie: Dania główne, Dania lekkostrawneTagi:

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.