Drożdżówki z bakaliami

Jeśli chcemy mieć przy sobie wartościową przekąskę to warto się przygotować i wypróbować przepis na nasze drożdżówki z bakaliami. Możemy je zabrać do pracy, na wycieczkę lub do szkoły. Nie kupujmy przypadkowych produktów. To dużo zdrowsza i smaczniejsza opcja na szybką przekąskę.
Składniki (12szt.):
- świeże drożdże, 50g
- mąka pszenna, 2 ½ szklanki
- Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym, 2szt.
- masło, 125g
- żółtka, 3szt.
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- cukier puder, ¼ szklanki
- rodzynki, ½ szklanki
- suszona żurawina, ½ szklanki
- orzechy włoskie, ¼ szklanki
W dużej misce rozkruszyć drożdże, dolać lekko ciepły Nutridrink Protein 125ml i dosypać łyżkę mąki. Nutridrink Protein można pogrzać wkładając go na 10 minut do garnka z gorącą wodą.
Rozczyn dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, aby wyrósł.
Bakalie zalewamy niewielka ilością ciepłej wody, aby nieco napęczniały.
Do przesianej mąki dodać resztę cukru pudru, skórkę z cytryny, sól i resztę mąki. Dokładanie wymieszać. Następnie dodać rozczyn z drożdżami i delikatnie połączyć. Masło roztopić i nieco przestudzić. Dodać do ciasta i wyrobić ręką aż będzie gładkie i lśniące. Dodać odsączone bakalie.
Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin i uformować bułeczki. Zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160-180st. C i piec drożdżówki przez 40-50 minut. Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wartości odżywcze:
kJ | kcal | białko | tłuszcz | węglowodany | |
Na przepis | 15 908,8 | 3 799,8 | 93,4 | 185,7 | 468,7 |
Na porcję | 1 325,7 | 316,6 | 7,8 | 15,5 | 39,1 |