Barszcz przy problemach z przełykaniem

Problemy z przełykaniem sprawiają kłopoty przy posiłkach chorych. Dysfagia powoduje krztuszenie i inne nieprzyjemne objawy. Niestety nie ma jednej przyczyny dysfagii, a trudności z przełykaniem mogą pojawić się w każdym wieku. Zazwyczaj dolegliwość ta towarzyszy chorobom przewlekłym, np. demencji i chorobie Parkinsona, może również pojawić się u osób, które przeszły udar albo zabieg chirurgiczny okolicy jamy ustnej lub szyi. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat zapraszamy na stronę: http://nutilis.pl/trudnosci-z-przelykaniem.

Święta to czas kiedy pragniemy dzielić się tym co najlepsze ze wszystkimi bliskimi. Jedną z najprzyjemniejszych form pokazywania naszych uczuć jest gotowanie dla nich. Aby umożliwić osobom z trudnościami z przełykaniem jedzenie tradycyjnych potraw świątecznych przygotowaliśmy kilka przepisów z Nutilis Clear, który zagęszcza posiłki i pozwala bezpiecznie je spożywać. Barszczyk czerwony znajdzie się chyba na wszystkich stołach wigilijnych. Mamy nadzieję, że dzięki poniższemu przepisowi wszyscy będziemy mogli się nim cieszyć.

Tego Państwu życzymy z okazji nadchodzących świąt!

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

Buraki zawinąć w aluminiową folię i piec w piekarniku do czasu aż będą miękkie. W międzyczasie przygotować wszystkie warzywa – umyć, obrać i nastawić z nich wywar. Do wywaru dodać zgnieciony czosnek, posiekana cebulę (jeśli jest taka możliwość cebulę można nieco przypalić na ogniu – wówczas wywar będzie miał bardziej wyrazisty smak), suszone grzyby (grzyby warto mieć wcześniej namoczone i dokładnie wypłukane) i śliwki, świeży imbir, ziele angielskie i liść laurowy.

Gdy buraki będę upieczone obrać je ze skórki, pokroić w małą kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce do jarzyn) i dodać do wywaru. Gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dodać obrane i pokrojone jabłko. Po tym czasie zupę odcedzić pozostawiając sam barszcz. Do czystego barszczu dodać ocet jabłkowy, resztę przypraw i zostawić na kilka minut na wolnym ogniu. Przed podaniem nieco schłodzić i dodać Nutilis Clear. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!

problemy z przelykaniem

Wartosci odżywcze: 

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis  586,1  140,0 3,3 1,0 25,4
Na porcję  293,0 70,0 1,8 0,5 12,7

 

Kategorie: Dania, NUTILIS CLEAR, ZupyTagi: , ,

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.