Zielone lody owocowo-warzywne

W tropikalnych temperaturach, z jakimi aktualnie mamy do czynienia, najważniejsze jest utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia, najlepiej poprzez częste picie niewielkich ilości wody. Skutecznym rozwiązaniem jest po prostu posiadanie przy sobie butelki wody, zawsze, bez wyjątku. Oczywiście wszyscy pragniemy się schłodzić i zimne napoje oraz lekkie dania mogą bardzo nam w tym pomóc. To czas kiedy najczęściej sięgamy również po lody. Niestety skład typowych sklepowych lodów pozostawia wiele do życzenia pod kątem zdrowotnym. Jeśli więc możemy wybierajmy lody lokalnej produkcji, prawdziwe owocowe sorbety bez sztucznych dodatków, za to z prawdziwymi owocami. A idealnie będzie, kiedy spróbujemy zrobić je sami. Poniżej znajdą Państwo niezwykle prostą propozycję na „superlody”, które zawierają nie tylko owoce ale i warzywa! Zaskoczeni? Zachęcamy do spróbowania bo smak jest nieziemski!

zielone lody

Składniki (na 2 porcje):

Szpinak umyć i osuszyć. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i liście poodrywać z łodyżek. Wszystkie składniki zmiksować blenderem o dużej mocy. Od razu przełożyć do zamrażalnika. Co pół godziny przemieszać łyżką, aby lody się napowietrzyły. Następnie, jak zrobią się gęstsze przełożyć do szklanej salaterki.

Po rozpuszczeniu nie zamrażać powtórnie.

W przypadku konieczności wykluczenia surowych owoców i warzyw z diety przepis pominąć.

zielone lody

zielone lody

Wartości odżywcze: 

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 2413,7 576,5 22,3 12,8 98,5
Na porcję 1206,8 288,3 11,1 6,4 49,3

 

Kategorie: Dania, Desery, NUTRIDRINK PROTEINTagi: , ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *