Zupa tajska z krewetkami

Choć jeszcze niedawno cieszyliśmy się pysznymi lodami, nie da się ukryć że przychodzi czas chłodniejszych dni, a więc czas kiedy chcemy się rozgrzewać. W diecie pacjenta jak najbardziej znajdziemy produkty i dania, które się do tego nadają. W poniższym przepisie połączyliśmy potrzeby chorych oraz azjatyckie inspiracje kulinarne, które pysznie smakują i doskonale rozgrzewają. Krewetki i Nutridrink Protein zapewnią nam odpowiednią porcję białka, imbir rozgrzeje i pomoże opanować mdłości, a limonka i kolendra pobudzą nasze kubki smakowe.

Składniki (na 3 porcje):

diecie pacjenta

Na oleju kokosowym w garnku podsmażyć posiekany czosnek. Następnie dodać posiekany por i lekko podsmażyć. Do garnka dodać wodę, pomidory, mleko kokosowe, groszek, paprykę pokrojoną w kostkę, a także liść limonki, imbir (2 cm w całości, aby później łatwiej było go wyjąć z zupy), sos rybny i gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać krewetki i gotować jeszcze około 10 minut, do czasu, aby krewetki się ugotują.

Przed podaniem, po lekkim ostygnięciu, dodać Nutridrink doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem według gustu. Serwować ze świeżą natką kolendry.

W przypadku kłopotów trawiennych można zrezygnować z dodatku czosnku i pora, a paprykę można zamienić na większą ilość pomidorów.

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 5550,9 1325,8 84,0 68,8 109,6
Na porcję 1850,3 441,9 28,0 22,9 36,3

 

diecie pacjenta

Kategorie: Dania, NUTRIDRINK PROTEIN, ZupyTagi: , ,

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *