Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Pacjenci onkologiczni powinni stosować dietę indywidualnie dostosowaną do ich aktualnych potrzeb zgodnie z zaleceniem i pod kontrolą lekarza. Dieta powinna zatem się zmieniać w czasie i być zależna od:

W przypadku problemów z zaspokojeniem zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego w tradycyjny sposób, należy rozważyć zastosowanie żywienia medycznego w postaci doustnych preparatów odżywczych , które dostarczają dużej ilości energii i składników odżywczych.

Nie ma jednej diety przeciwnowotworowej, ale są pewne zasady w żywieniu chorych:

Dziś proponujemy absolutnie przepyszne naleśniki pełne wspaniałych składników odżywczych.

Składniki (na 1 porcję):

Ciasto naleśnikowe:

Farsz:

Mąkę, Nutridrink Protein, wodę, jajko i sól wymieszać trzepaczką na gładką masę. Następnie naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju.

W międzyczasie przygotować farsz. Na maśle klarowanym podsmażyć posiekany czosnek i dodać szpinak. Całość dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu. Pod koniec duszenia dodać pokruszony ser feta. Dobrze wymieszać i nadziać naleśniki. Całość ozdobić pietruszką.

W przypadku złej tolerancji czosnku należy go nie dodawać do dania.

Wartości odżywcze: 

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 2405,5 574,6 27,2 28,9 54,3

 

pacjenci onkologiczni

Kategorie: Dania, Dania główne, NUTRIDRINK PROTEINTagi: ,

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *