Dla miłośników kawy: Frappe

Większość Polaków regularnie pija kawę i ciężko z dnia na dzień zrezygnować z tego nawyku. Dlatego też, jeśli pacjent onkologiczny nie odczuwa pogorszenia się samopoczucia po spożyciu kawy to może on w dalszym ciągu ją wypijać. Jest to także ważne dla psychiki człowieka.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby napój był słabszy niż dotychczas, a także, aby kawa była podawana po posiłku, a nie przed lub – co gorsza – zamiast posiłku. Kofeina zawarta w kawie hamuje bowiem apetyt, a pamiętajmy, że każdy pełnowartościowy posiłek jest bardzo cenny i powinien być spożywany regularnie co 3 godziny.

W przypadku pojawienia się objawów dyspeptycznych (np. zgaga, uczucie pełności w jamie brzusznej, wzdęcia) po spożyciu kawy warto z niej na jakiś czas zrezygnować lub wybierać kawę zbożową.

Kawa z dodatkiem mleka będzie łagodniejsza dla błony śluzowej żołądka niż czarne espresso. Pacjenci, którzy nie tolerują mleka krowiego mogą wykorzystać mleko roślinne, np. mleko ryżowe czy owsiane.

pacjent onkologiczny

W lato możemy zrobić sobie podwójną przyjemność i przygotować kawę z wartościowymi lodami:

Składniki (na 2 porcje):

Lody:

Wszystkie składniki na lody waniliowe zmiksować blenderem o dużej mocy. Od razu przełożyć do zamrażalnika. Co pół godziny przemieszać łyżką, aby lody się napowietrzyły.

Zaparzyć mocną kawę zbożową, dodać do niej zimne mleko i mocno schłodzić.

Kiedy lody będą już formowały się w kulki dodać je do mrożonej kawy i ozdobić bitą śmietaną.

Lodów nie można powtórnie mrozić.

Miłośników kawy zapraszamy również do przetestowania odżywczej kawy mrożonej na bazie Nutridrink Protein 125ml* o smaku mokka.

Wartości odżywcze: 

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 2901,5 693,0 24,4 15,3 117,4
Na porcję 1450,7 346,5 12,2 7,6 58,7

 

pacjent onkologiczny

Kategorie: Dania, Desery, NUTRIDRINK PROTEINTagi: , , ,

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *