O AUTORCE BLOGA

Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Głównym obszarem pracy Ewy jest żywienie w chorobach cywilizacyjnych, w trakcie leczenia nowotworów, a także żywienie dzieci. Jest dietetykiem z dużym doświadczeniem zawodowym, wielokrotnie zapraszanym do telewizji, radia czy prasy. Zajmuje się badaniami nad stanem odżywienia organizmu, a także leczeniem, między innymi chorób nowotworowych i profilaktyką raka, otyłością i nadwagą dorosłych i dzieci, nadciśnieniem tętniczym, alergiami pokarmowymi, niepłodnością, chorobą Hashimoto, cukrzycą oraz szeregiem innych schorzeń dietozależnych.

nutridrnik-jaglanka z owocami

 

warsztaty-nutridzien

 

pani dietetyk

W swojej praktyce przeprowadza również wiele badań, których wyniki pozwalają na leczenie tych schorzeń. Są to między innymi: testy na nietolerancje pokarmowe, pomiar przemiany materii, analiza składu ciała, analiza stanu odżywienia, pomiar ciśnienia tętniczego krwi czy pomiar masy ciała, wzrostu i wymiarów ciała.

Oprócz pięcioletnich studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, gdzie ukończyła kierunek Żywienie Człowieka i Dietetyka, stale poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach i kursach naukowych, jak na przykład: Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej, Diagnostyka zaburzeń jelitowych, IV Ogólnopolska Konferencja Dietetyki, Żywność, żywienie a nowotwory, XVII Ogólnopolskie Sympozjum Diabetologiczne, XI Ogólnopolskie Forum Profilaktyki i Leczenia Otyłości, V Konferencja Naukowo-Szkoleniowa: Nutraceutyki i Żywność funkcjonalna w Zdrowiu i Chorobie.

Poza leczeniem poprzez odpowiednie żywienie, ogromną pasją Ewy jest gotowanie, do czego niewątpliwie ma wielki talent. Widać to i czuć we wszystkich potrawach które przygotowuje. Połączenie wiedzy i przyjemności jaką sprawia jej kreowanie nowych przepisów daje efekt w postaci wspaniałych dań, którymi może cieszyć się cała rodzina, a pacjenci mogą dzięki nim wracać do zdrowia ciesząc się wyjątkowymi smakami.