NUTRIDZIEŃ

NUTRIDZIEŃ
WARSZTATY ŻYWIENIOWE DLA CHORYCH ONKOLOGICZNIE I ICH OPIEKUNÓW

nutridzień - o projekcie

Jednym z najważniejszych elementów naszego życia – mających wpływ na stan naszego zdrowia – jest to, co jemy. Żywienie nabiera szczególnego znaczenia w trakcie choroby, ponieważ może pomóc stawić czoła chorobie nowotworowej.
Wielu pacjentów chorujących onkologicznie oraz tych przewlekle chorych ma problemy z odżywianiem, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz wspiera proces leczenia. Z powodu braku apetytu, trudności ze spożywaniem posiłków, a także na skutek chemio lub/i radioterapii pacjenci najczęściej tracą wagę a ich organizm jest osłabiony.
NUTRIDZIEŃ jest projektem skierowanym głównie do pacjentów chorych onkologicznie, ale również do osób opiekujących się nimi. W trakcie planowanych działań pacjenci, a także ich opiekunowie, będą mogli dowiedzieć się między innymi jaki jest wpływ nowotworu na stan odżywienia organizmu oraz jak powinien odżywiać się chory onkologicznie.

NUTRIDZIEŃ - żywienie chorych onkologicznych

Wiedza ta będzie przekazywana w wyjątkowy sposób: poprzez warsztaty kulinarne oraz na blogu zawierającym zarówno proponowane przepisy, jak i reportaże ze spotkań z pacjentami, oraz wyczerpujące informacje dotyczące odżywiania w chorobie onkologicznej. W trakcie bezpłatnego warsztatu prowadzonego przez dietetyka klinicznego, którego pasją jest również tworzenie pysznych i odżywczych posiłków uczestnicy będą mieli również możliwość zadawania pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej.

NUTRIDZIEŃ - żywienie chorych onkologicznych

Warsztaty składają się z wykładu na temat odżywiania w chorobie nowotworowej oraz części pokazowej, prezentującej propozycje posiłków – wraz z degustacją. Osobą prowadzącą warsztaty NUTRIDZIEŃ, tworzącą przepisy kulinarne oraz odpowiadającą na pytania jest mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer – dietetyk.

Przepisy są komponowane z najwyższą starannością i troską o zdrowie pacjentów. Jednakże każda chora osoba jest w indywidualnej sytuacji, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na składniki, które mogą być zakazane w  diecie przy poszczególnych nowotworach. Pacjenci mają często różne zalecenia lekarskie dotyczące stosowanej diety, interakcji leków z pożywieniem oraz różny stan zdrowia przewodu pokarmowego. Jeżeli dany produkt powoduje negatywne objawy nie należy go spożywać. W razie jakichkolwiek wątpliwości pacjent powinien skonsultować się z lekarzem prowadzącym bądź dietetykiem.

Warsztaty są całkowicie bezpłatne.

Więcej o Ewie:
O autorce bloga »

Terminy warsztatów:
Kalendarz »

Jeśli chcą Państwo skontaktować się z nami w sprawie warsztatów prosimy o e-mail: serwis@nutriciamedyczna.pl lub wypełnienie formularza kontaktowego