Zupa dyniowa

Dynia jest warzywem coraz bardziej docenianym w diecie. Warto ją włączyć również do diety osób chorych. Jest ona cennym źródłem wapnia, potasu oraz beta karotenu.  Przedstawiamy przepis na ciekawe połączenie pysznej dyni z nutą wanilii zawartej w preparacie odżywczym Cubitan. Smak zupy uzupełniają świeże zioła.

Składniki (na 1 porcję):

Opis przygotowania:

Cebulę drobno posiekać. Dynię, marchew i pietruszkę pokroić w nieregularne kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Do garnka wlać olej, rozgrzać, wrzucić cebulkę i chwilę zeszklić mieszając. Następnie dodać przyprawy oraz marchew i pietruszkę. Jeszcze chwilę smażyć, żeby warzywa oblepiły się w cebuli i przyprawach. Zalać wodą. Woda powinna przykrywać warzywa, aby zupa wyszła gęsta. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować. Na talerzu gęsty krem wymieszać z preparatem Cubitan o smaku waniliowym. Dodać świeżo posiekane zioła, np. natkę pietruszki, rukolę, tymianek – według upodobania. Zupę można doprawić na talerzu świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

zupa dyniowa zupa dyniowa

Wartości odżywcze: 

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 1783,6 426,0 15,3 24,9 48,2
Na porcję 1783,6 426,0 15,3 24,9 48,2

 

Kategorie: NUTILIS CLEAR, ZupyTagi: , ,

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *