Pierś indyka w sosie wiśniowym

Nutridrink Juice Style jest preparatem przeznaczonym dla pacjentów ciepiących na:

Jego główne cechy:

  • Oparta na białku serwatkowym
  • Źródłem weglowodanów są maltodekstryny i sacharoza
  • Niska zawartość sodu i fosforanów
  • Bezresztkowa
  • Nie zawiera laktozy
  • Produkt bezglutenowy

Pamiętajmy o tym, że najważniejsze składniki odżywcze znajdują się w świeżym, naturalnym pożywieniu. Jeśli jest nam ciężko spożywać regularne posiłki preparaty medyczne są dobrym uzupełnieniem diety. Na naszym blogu proponujemy ich połączenie z wartościowymi produktami spożywczymi.

Dziś w menu: pierś indyka w sosie wiśniowym!

Składniki (na 2 porcje):

  • pierś indyka, 400g
  • olej kokosowy, 10g
  • przyprawy do mięsa: sól i czarny pieprz
  • kasza jaglana, 100g suchej

Sos wiśniowy:

Pierś indyka pokroić na kawałki na sznycel i rozbić młotkiem. Doprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Mięso można także upiec lub ugotować bez dodatku tłuszczu.

Kaszę jaglaną przelać na gęstym sitku wrzącą wodą i ugotować w świeżej wodzie w proporcji 2:1.

Wiśnie wraz z wodą, cynamonem i pozostałymi przyprawami ugotować. Gotować przez 15 minut tak, aby sos się zredukował. Następnie wyjąć korę cynamonu, dolać Nutridrink Juice Style i zmiksować na gładki sos. Już nie gotować. Sosem polać usmażone kawałki indyka i ugotowaną kaszę.

Wartości odżywcze: 

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 4207,7 1005,0 92,9 16,0 125,3
Na porcję 2103,9 502,5 46,5 8,0 62,7

odzywcze preparaty medyczne

Kategorie: Dania, Dania główne, JUICE STYLETagi: , , ,

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *