NUTRIDZIEŃ

NUTRIDZIEŃ „Sięgnij po posiłki”
WARSZTATY ŻYWIENIOWE DLA CHORYCH NEUROLOGICZNIE I ICH OPIEKUNÓW

Jednym z najważniejszych elementów naszego życia – mających wpływ na stan naszego zdrowia – jest to, co jemy. Żywienie nabiera szczególnego znaczenia w trakcie choroby, ponieważ może pomóc stawić czoła chorobie. Wiele osób chorujących neurologicznie doświadcza problemów z odżywianiem, a te z kolei wiążą się z poważnymi konsekwencjami – wpływają nie tylko na samopoczucie pacjentów, ale również mogą zmniejszać efektywność leczenia i utrudnić proces rehabilitacji[i],[ii].

NutriDzień „Sięgnij po posiłki” to akcja skierowana do pacjentów chorych neurologicznie, jak również ich opiekunów. Jej celem jest edukowanie na temat roli żywienia medycznego w procesie leczenia oraz przekazywanie praktycznych wskazówek, jak przygotowywać posiłki dostosowane do specjalnych potrzeb żywieniowych osób chorych.

Wspomniana wiedza będzie przekazywana na dwa sposoby. Jednym z nich jest Nutriblog – strona internetowa zawierająca przepisy przygotowane przez dietetyka – mgr. inż. Magdalenę Szymańską oraz odpowiedzi na pytania związane z żywieniem w chorobach neurologicznych. Drugi sposób to bezpłatne warsztaty „Sięgnij po posiłki” prowadzone w różnych miastach w całej Polsce, na które składa się wykład na temat odżywiania w chorobie neurologicznej oraz pokaz kulinarny wraz z degustacją. Spotkanie prowadzi dietetyk – dr n. o zdr. Magdalena Milewska.

Przepisy są komponowane z najwyższą starannością i troską o zdrowie pacjentów. Jednakże każda chora osoba jest w indywidualnej sytuacji, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na składniki, które mogą być zakazane w  diecie przy poszczególnych chorobach. Pacjenci mają często różne zalecenia lekarskie dotyczące stosowanej diety, interakcji leków z pożywieniem oraz różny stan zdrowia przewodu pokarmowego. Jeżeli dany produkt powoduje negatywne objawy nie należy go spożywać. W razie jakichkolwiek wątpliwości pacjent powinien skonsultować się z lekarzem prowadzącym bądź dietetykiem.

[i] Finestone HM1, Greene-Finestone LS, Wilson ES, Teasell RW. Malnutrition in stroke patients on the   rehabilitation service and at follow-up: prevalence and predictors. Arch Phys Med Rehabil. 1995 Apr;76(4):310-6.

[ii] Kennedy M, McCombie L, Dawes P, McConnell KN, Dunniga MG. Nutritional support for patients with intellectual disability and nutrition/dysphagia disorders in community care. JDIR Volume 41, Issue 5. October 1997 Pages 430–436

Więcej o Magdalenie:
O autorce bloga »

Terminy warsztatów:
Kalendarz »

Jeśli chcą Państwo skontaktować się z nami w sprawie warsztatów prosimy o e-mail: serwis@nutriciamedyczna.pl lub wypełnienie formularza kontaktowego