Czerwony smoothie

Cubitan to specjalistyczny preparat dla pacjentów, między innymi po udarze. W okresie rekonwalescencji tych pacjentów niezwykle istotny jest ich sposób odżywiania. Jeśli chory może jeść powinien otrzymywać 5-6 posiłków w ciągu doby. Posiłki powinny były mniejsze, ale podawane częściej, co 3-3,5 godziny. Osoby mające trudność z posługiwaniem się sztućcami mogą wymagać pomocy w spożywaniu posiłków.

Posiłki powinny zawierać wysokiej jakości produkty białkowe: chude mięso, nabiał, ryby a także dużą ilość warzyw i owoców. Produkty mleczne powinny bysć zawarte w każdym posiłku, gdyż stanowią źródło białka, wapnia i witaminy D3. Należy unikać produktów ciężkostrawnych (groch, fasola, kapusta), należy ograniczyć pokarmy smażone na rzecz duszonych, pieczonych lub gotowanych na parze.

Dieta powinna zawierać duże ilości witaminy C, E i beta karotenu, będących tzw. przeciwutleniaczami, które są bardzo potrzebne po udarze. Głównym źródłem witaminy C i beta karotenu są owoce i warzywa, witamina E obecna jest w olejach roślinnych (zwłaszcza rzepakowym i z orzechów włoskich), orzechach i awokado. Oleje i tłuste ryby stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagających prace układu nerwowego i również są bardzo korzystne po udarze.

Należy spożywać produkty pełnoziarniste (pieczywo, kasze, ryż) z uwagi na zawarty w nich błonnik oraz witaminy z grupy B, wspomagające pracę układu nerwowego oraz poprawiające pracę serca. Witamin z grupy B (głownie kwasu foliowego) dostarczają też zielone warzywa, zleca się codzienne spożywania porcji sałaty.

PREPARATY ODŻYWCZE POMOGĄ W ŻYWIENIU CHOREGO PO UDARZE

Niekiedy jednak trudno jest przygotować samemu dobrze zbilansowaną dietę, zawierającą wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich proporcjach. Dlatego warto w żywieniu chorych po udarze wykorzystać gotowe preparaty odżywcze, które mogą być stosowane, jako dodatek do normalnych posiłków, stanowiąc uzupełnienie kaloryczne i białkowe (np. Cubitan lub Nutridrink można podawać do picia pomiędzy posiłkami). Jednocześnie stosowanie dodatkowego wsparcia żywieniowego w postaci preparatów odżywczych może wspomóc proces rehabilitacji po udarze i bezpośrednio wpłynąć na jakość życia chorego.

Koktajle to posiłki, które mogą być bardzo dobrą formą odżywienia dla pacjentów neurologicznych. Płynna forma sprawia, że możemy przemycić w potrawie wiele cennych składników.

Nasza propozycja to połączenie preparatu odżywczego Cubitan o smaku truskawkowym z natką pietruszki i wiśniami.

Składniki (na 1-2 porcje):

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki koktajl.

czerwony smoothie

Wartości odżywcze: 

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 1259,0 300,7 19,3 7,5 40,9
Na porcję 1259,0 300,7 19,3 7,5 40,9

 

Kategorie: CUBITAN, Przekąski, ŚniadaniaTagi: , , , , , , ,

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *