Naleśniki z aromatycznym kremem i owocami

Dzisiejszą propozycję śniadania w menu pacjenta naprawdę trudno było sfotografować. Pyszne ciasto, krem waniliowy na bazie mascarpone i świeże truskawki tworzą obłędnie pyszne danie, które każdy chciał po prostu jak najszybciej zjeść:) Takie śniadanie to doskonały pomysł na weekendowe gotowanie w letni poranek, korzystanie ze wspólnych chwil oraz uzupełnienie tak potrzebnej energii i białka w diecie osoby z chorobą onkologiczną.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

Ciasto naleśnikowe:

Krem:

Sos truskawkowy:

menu pacjenta

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (oprócz masła) zmieszać na gładki krem. Odstawić na 15min., aby ciasto odpoczęło. Następnie na rozgrzanym maśle smażyć obustronnie kolejno naleśniki.

W międzyczasie przygotować krem waniliowy mieszając serek mascarpone z Nutridrinkiem Protein o smaku wanilii do gładkiej konsystencji. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić w drobne kawałki. Zmieszać z kremem, którym należy nadziać usmażone naleśniki.

W garnuszku rozpuścić masło. Świeże truskawki umyć i wrzucić do garnuszka. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając przygotować konfiturę. Jak owoce zaczną się rozpadać dodać cynamon, dokładnie zmieszać i polać naleśniki.

W przypadku konieczności wykluczenia surowych owoców z diety do kremu waniliowego należy dodać konfiturę z truskawek.

Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na porcję 4002,2 955,9 31,8 57,6 81,8

menu pacjenta

Kategorie: Dania, Desery, NUTRIDRINK PROTEIN, ŚniadaniaTagi: , ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *