Lody truskawkowo-malinowe z bitą śmietaną

Słodycze mogą być zdrowym dodatkiem do diety pacjenta. Warto jednak wiedzieć jak je przygotowywać, aby oprócz walorów smakowych dostarczały cennych składników odżywczych niezbędnych w każdej diecie. Oto podstawowe zasady, którymi powinniśmy się kierować:

diety pacjenta

Dzisiejsza propozycja to letni deser w formie lodów, ale opartych na mrożonych owocach z dodatkiem bitej śmietany. Owoce można zmieniać dowolnie, pamiętając przy tym że banan stanowi najlepszą podstawę do takiego deseru, gdyż świetnie go zagęszcza.

Składniki (na 2 porcje):

Wszystkie składniki zmiksować blenderem o dużej mocy. Uformować kulki i przełożyć do szklanej salaterki i ozdobić śmietaną. Spożywać od razu po przygotowaniu. Nie zamrażać po rozpuszczeniu powtórnie.

W przypadku konieczności wykluczenia surowych owoców z diety przepis pominąć.

Smacznego!

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 2589,5 618,5 21,9 14,1 108,7
                 Na porcję     1294,8         309,3          11,0             7,1                          54,4

 

diety pacjenta

diety pacjenta

Kategorie: Dania, Desery, NUTRIDRINK PROTEINTagi: ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *