Leśna kawa

Większość Polaków regularnie pija kawę i ciężko z dnia na dzień zrezygnować z tego nawyku. Dlatego też, jeśli pacjent onkologiczny nie odczuwa pogorszenia się samopoczucia po spożyciu kawy to może on w dalszym ciągu ją wypijać. Jest to także ważne dla psychiki człowieka.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby napój był słabszy niż dotychczas, a także, aby kawa była podawana po posiłku, a nie przed lub – co gorsza – zamiast posiłku. Kofeina zawarta w kawie hamuje bowiem apetyt, a pamiętajmy, że każdy pełnowartościowy posiłek jest bardzo cenny i powinien być spożywany regularnie co 3 godziny.

W przypadku pojawienia się objawów dyspeptycznych (np. zgaga, uczucie pełności w jamie brzusznej, wzdęcia) po spożyciu kawy warto z niej na jakiś czas zrezygnować lub wybierać kawę zbożową.

Kawa z dodatkiem mleka będzie łagodniejsza dla błony śluzowej żołądka niż czarne espresso. Pacjenci, którzy nie tolerują mleka krowiego mogą wykorzystać mleko roślinne, np. mleko ryżowe czy owsiane.

Miłośników kawy zapraszamy dziś do przetestowania odżywczej kawy leśnej oraz poprzednio opublikowanej kawy mrożonej na bazie Nutridrink Protein 125ml o smaku mokka.

Składniki (na 1 porcję):

Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Kawę można podać na zimno używając zmrożonych owoców lub na ciepło dodając lekko podgrzane przetarty mus owocowy.

W przypadku nietolerancji surowych owoców owce należy zagotować we własnym soku, przetrzeć i dopiero wtedy zmiksować z resztą składników.

pacjent onkologiczny

pacjent onkologiczny

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany cholesterol błonnik gluten
Na przepis 1628,7 389,0 22,5 13,6 47,9 5,0   3,8 +
Kategorie: Dania, NUTRIDRINK PROTEIN, PrzekąskiTagi: ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *