Lekkostrawne klopsiki z koperkiem

Przepis dla osób, które w zaleceniach mają dietę lekkostrawną. Nie zawiera surowych bądź ciężkostrawnych warzyw, dostarczając jednocześnie odpowiednią porcję białka w postaci mięsa z indyka. Możemy je podawać z ulubionymi lekkimi dodatkami, na przykład z kaszą jaglaną lub użyć jako dodatek do zupy.

Składniki (na 3 porcje):

 

Mięso wymieszać z kaszą manną, jajkiem, posiekanym koperkiem i starta na tarce z drobnymi oczkami marchewką. Masę zostawić na 10 minut, aby kasza napęczniała.

W tym czasie przygotować wywar warzywny.

Z masy mięsnej uformować klopsiki i delikatnie wrzucać do gotującego się wywaru. Poczekać aż klopsiki wypłyną i gotować jeszcze 5minut. Podawać jako osobne danie z drobną kaszą i jarzynką lub jako dodatek do rzadkiej zupy.

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany cholesterol błonnik gluten
Na przepis 3364,9  803,7 93,8 23,8 59,8 569,0 7,9 +
Na porcję 1121,6 267,9 31,3 7,9 19,9 189,7 2,6

 

Smacznego!

 

dieta lekkostrawna

Kategorie: Dania, Dania główneTagi: , ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *