Indyjski indyk z mango na kaszy jaglanej

Coraz bardziej popularna kuchnia indyjska kusi bogactwem zapachów i smaków. Bywa jednak ciężka i oczywiście nie wszyscy wiemy jak się za nią zabrać. Postaraliśmy się więc stworzyć danie, które po pierwsze będzie miało delikatniejszy sos, po drugie nie sprawi że spędzimy kilka godzin w kuchni, a po trzecie zapewni odpowiednią ilość białka dla pacjenta onkologicznego.

Nie zapominajmy również, że smakuje egzotycznie!

Zachęcamy do zapoznania się z pytaniami najczęściej zadawanymi przez naszych pacjentów: www.nutriblog.pl/pytania-i-odpowiedzi/

Składniki (na 4 porcje):

Na gorącym oleju podsmażyć posiekany por. Następnie dodać pokrojonego w kostki gulaszowy indyka. Mięso trzymać na patelni przez 5 minut, po czym dolać Nutridrink Protein o smaku mango-brzoskwinia. Dobrze wymieszać, zmniejszyć gaz, aby Nutridrink Protein nie przywarł do patelni.

Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do mięsa. Całość obficie skropić sokiem z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę, po czym dodać na patelnię. Danie trzymać na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.

Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany
Na przepis 6834,1  1632,3 85,4 41,1 244,5
Na porcję 1708,5 408,1 21,4 10,3 61,1

 bialko dla pacjenta onkologicznego

Kategorie: Dania, Dania główne, NUTRIDRINK PROTEINTagi: , , , ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *