Bitki cielęce naturalne

Pacjenci onkologiczni powinni stosować dietę indywidualnie dostosowaną do ich aktualnych potrzeb zgodnie z zaleceniem i pod kontrolą lekarza. Dieta powinna zatem się zmieniać w czasie i być zależna od:

W przypadku problemów z zaspokojeniem zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego w tradycyjny sposób, należy rozważyć zastosowanie żywienia medycznego w postaci doustnych preparatów odżywczych , które dostarczają dużej ilości energii i składników odżywczych.

Dzisiejsza propozycja jest przykładem zastosowania wysokobiałkowego Protifaru z tradycyjnym mięsnym daniu, aby dostarczyć pacjentowi jak najwięcej wartości odżywczych.

Składniki (na 2 porcje):

Mięso pokroić na plastry. Następnie zbić młotkiem i lekko posolić. Oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym maśle klarowanym. Następnie dodać nieco wody i dusić pod przykryciem 30min. Po tym czasie dodać Protifar i dokładnie wymieszać. Dodać świeży tymianek. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz z naturalnym sosem z duszenia.

W przypadku konieczności stosowania wyłącznie diety gotowanej można pominąć etap obsmażania. W takim przypadku nie dodajemy także mąki.

pacjenci onkologiczni

Wartości odżywcze:

kJ kcal białko tłuszcz węglowodany cholesterol błonnik gluten
Na przepis 2715,1 648,5 66,8 20,8 48,5 137,0   1,5 brak
Na porcję 1357,5 324,2 33,4 10,4 24,3 68,5 0,8
Kategorie: Dania, Dania główne, PROTIFARTagi: , ,

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *